«

»

Oct 07

Slim, snel en gezond: zelfgemaakte instant noedels

De lunch op het werk… het is altijd een probleem. Je kan niet elke dag broodjes van bij De Snelle Hap bestellen, en boterhammetjes van thuis meebrengen, tja, echt smakelijk is dat niet.

Er bestaan ook wel vele kant-en-klare producten die je instant kan “klaar” maken door er wat warm water aan toe te voegen – pasta’s en noedels dus. De eerste instant noodle cup die je eet zal je misschien wel kunnen behagen, maar al snel zal de smaak je wellicht synthetisch overkomen en veel te zout. Er zitten totaal geen natuurlijke smaken in, en meestal zijn de noedels zelf ook heel klef.

zelfgemaakte_instant_noedelsMaar wist je dat je eigenlijk zelf heel gemakkelijk instant noedels kan maken? Het idee komt van het blog Serious Eats. Het grote geheim is een kleine weckpot – je weet wel, de glazen potjes met een rubberen elastiek tussen deksel en pot, en een klem om het deksel goed op de pot te drukken. Vroeger werden die gebruikt om goederen via sterilisatie te bewaren – een techniek die sindsdien verdrongen is door het invriezen van groenten en fruit.

Het principe is simpel: je werkt met lagen. Onderaan begin je met goede kruiden, bijvoorbeeld bouillon in pastavorm van Bouillonketeltje. Vervolgens voeg je wat saus toe, bijvoorbeeld chilisaus. Wat gedroogde paddenstoelen vormen de volgende laag.

Nu komen we aan een riskant deel: vlees of vis. Vers kan je die niet toevoegen, want als je slim te werk wil gaan maak je liefst enkele potjes tegelijk op voorhand aan, en je wil liever geen voedselvergiftiging riskeren. Wat je wel kan gebruiken is gedroogd rundvlees. En ja, dat vind je wel degelijk tegenwoordig in onze supermarkten – als snack weliswaar, maar dat werkt even goed.

Voor alle duidelijkheid: al deze ingrediĆ«nten zijn dus droog, in poedervorm. Daarop komen nu de noedels – en daarbij is het wel even experimenteren met de verschillende soorten noedels die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, welke voor jou het beste werken. Je moet er wel goed voor zorgen dat je het principe volgt dat onderaan de droge ingrediĆ«nten liggen, en daarboven de noedels.

Je kan ook nog extra smaakmakers toevoegen: fijngesneden lenteuitjes, sjalotten of andere kruiden. Die bewaar je dan gewoon in een zakje apart, liefst een minigrip zakje waaruit je de lucht zoveel mogelijk uitgeperst hebt. Vouw het zakje zo klein mogelijk op, en leg het bovenop de noedels. Sluit je weckpot met elastiek en klem.

Klaar. Nu kan je collega’s op het werk gaan verbazen met je wonderbaarlijk potje noedels: gewoon openen, plastic zakje met smaakmakers eruit nemen, en het geheel overgieten met warm water. Deksel er terug op en enkele minuten laten trekken, tot de noedels ‘gesmolten’ zijn. Roeren, en klaar is kees.

Heerlijk, gezond, en je stopt in je potje noedels wat je zelf wil. Bij SeriousEats vind je o.a. recepten voor kruidige Kimchi Beef noedels, Thai kokosnoot curry met garnalen noedels, noedels met groenten en Miso-sesam bouillon, kip en dille noedels.
Heb jij het recept uitgeprobeerd en er een variant op bedacht? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>