«

»

Aug 23

Mag je nog rauwe basilicumblaadjes eten?

basilicumHet stond verleden week voluit in de kranten: onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde bacteriën langere tijd kunnen overleven op rauwe basilicum. E.colli en salmonella zouden bij een temperatuur van 22 graden gedurende 7 dagen overleven, en bij een temperatuur van 7 tot 15 graden zouden ze het acht dagen volhouden.

Dat wil zeggen dat, waar een normale bacterie na enkele dagen de blootstelling aan lucht niet overleeft, bij de basilicum plantjes dit wel het geval is. Het door en door verhitten van de blaadjes zou, net als bij elk ander voedsel, deze bacteriën kunnen doden.

Maar jij weet zo goed als wij dat we de basilicumblaadjes meestal rauw gebruiken – als versiering in een sla bijvoorbeeld. Een van de lekkerste aperitiefhapjes is een bolletje mozarella, een tomaatje (verse kerstomaat of stukje zongedroogde tomaat) en een basilicumblaadje op een prikker rijgen, en dan meteen de mond in. Zalig! Bovendien is basilicum een heilzame plant: hij heeft een antibacteriële werking door de aanwezigheid van essentiële oliën.

Mogen we dan nooit meer een vers blaadje basilicum nuttigen? Natuurlijk wel. Je moet natuurlijk wel een heel goede keukenhygiëne hanteren, en bijvoorbeeld de blaadjes heel goed wassen onder stromend water. En niet gewassen blaadjes mogen nooit gemengd worden met voedsel dat al bereid is. Wat je dus moet voorkomen is dat je niet gewassen blaadjes bijvoorbeeld gaat gebruiken als garniering van een warm gerecht – indien de blaadjes de schadelijke bacterieën bevatten, zou door contact met het warme gerecht de kracht van de schadelijke bacterie nog verhoogd kunnen worden.

Meer over e.colli lees je bij Gezondheid.be

1 comment

  1. Albert Knop

    Je moet je weerstand onderhouden. Als je alles ontsmet, geen rauwe groentes eet, je hele huis schoonmaakt met chloor en dettol, 2x per dag stofzuigt, 2x per dag een schoon vaatdoekje op je aanrecht legt, zou ik overwegen om voorzichtig te zijn met rauwe basilicum. Als je je normaal doet en regelmatig rauwe sla, tomaten, paprika, komkommer etc eet en niet overdrijft met de hygiëne in huis kun je prima rauwe basilicum eten. Even afspoelen is meer dan voldoende. U zegt zelf al dat Basilucum een antibacteriele werking heeft. Dat help ook al. En laat de het warme gerecht met rauwe Basilucum er op niet urenlang staan voordat u het opeet. Dan gaat er waarschijnlijk niets mis,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>