«

»

Oct 15

Wat kan je doen met courgette?

courgette_groenteEr zijn heel wat inheemse en exotische groenten – en ook herontdekte Oud-Vlaamse groenten op de markt. Niet altijd weet je wat je ermee kan doen. Wij proberen je wegwijs te maken in deze smakelijke groentendoolhof. Heb je zelf suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat is de oorsprong van de courgette?
Wist je dat een courgette (in het Italiaans en Engels Zucchini genoemd) eigenlijk het verkleinwoord is van het Franse woord “courge”, dat merg betekent? Het is een soort langwerpige groene pompoen, die echter veel zachter van vlees is dan de “echte” pompoen. Net als de komkommer en tomaat behoort de courgette tot de vruchtgroenten.

Waarop moet je letten bij de aankoop?
Wel, de courgette moet stevig aanvoelen, geen kneuzingen vertonen, en het kroontje moet nog aanwezig zijn.

Moet je een courgette schillen?
Neen, gewoon wassen en in blokjes snijden, met schl en al, is de meest gebruikte verwerking van de courgette.

Wanneer kan je de courgette kopen? Is er een bepaald seizoen voor de courgette?
De courgette is het hele jaar door verkrijgbaar, en in heel wat recepten te verwerken. Van gewoon gestoomd met een stukje kip erbij voor een slank recet, tot gestoofd met room en paddenstoelen en pasta als hartelijk comfort-food.

Enkele recepten met courgettes:
Ons favoriete recept is de courgette-look soep, die je heel gemakkelijk in de microgolfoven maken kan: een teentje look even stoven met wat boter (afgedekt), 500 gram gewassen en in blokjes gesneden courgette toevoegen met 3 dl water, een minuutje of 5 laten koken, en dan pureren en op smaak brengen met kruiden. Heerlijk met een stukje frans brood!

Een variant: voeg een kartonnetje (250 of 500 ml) in stukjes geeneden tomaten toe, laat die even meekoken, en dan pas pureren.

Meer recepten met courgettes:
http://www.linternaute.com/femmes/cuisine/magazine/diaporama/0806-courgette/1.shtml

Nederlandstalige recepten met courgettes:
http://www.tuinadvies.be/courgettes_recepten_1.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>