«

»

Oct 11

Samenleven met een thuiswerker: 3 gouden regels

thuiswerkenWanneer je samenleeft met iemand die van huis uit werkt – of dat nu één dag is, of altijd- dan zijn er enkele gouden regels die je moet respecteren. Thuiswerken vereist van je partner een ijzeren discipline, en je doet er dan ook best aan hem /haar niet voortdurend te gaan lastigvallen. Maar anderzijds is het ook zo dat je partner wel in jullie “leef”omgeving werkt, en dat het werk het samenleven niet mag overheersen. Het is dus zaak om een goed evenwicht te zoeken tussen je huis als “thuis” en je huis als werkomgeving. Goede afspraken zijn nodig.

1. Spreek vaste uren af
Wanneer je buitenshuis werkt  heb je meestal op een vast uur gedaan. Je komt thuis, en  je kan gerust je werk vergeten. Voor wie thuis werkt, is dat onderscheid er niet. En het werk waaraan je partner bezig is, is misschien niet zomaar om 17u stop te zetten – vooral wanneer het werk goed vlot. Jij komt dus thuis, klaar alles te vertellen over je voorbije dag, maar je partner zit nog met zijn hoofd in het werk.
Spreek daarom vaste uren af – dat je partner bijvoorbeeld de computer dicht klapt om 19u. Het kan je partner zelfs productiever maken te weten dat die deadline bestaat.

2. Eerbiedig elkaars ruimte
Woon je niet echt ruim, en is er geen ruimte om een aparte kantoorruimte te maken, dan zit er vaak niets anders op dan een hoekje in de living aan het thuiswerken te wijden.
Daarbij is het erg belangrijk dat je elkaars leefomgeving respecteert. Hou jij bijvoorbeeld van lounge muziek, maar kan je partner enkel echt doorwerken tegen een achtergrond van stevige house, spreek dan af dat overdag de muziekkeuze van je partner gedraaid wordt op diens volume naar keuze, maar dat, zodra jij thuiskomt, je partner zijn muziek laat spelen door de koptelefoon. Zo stoor je elkaar het minst!

3. Neem het niet persoonlijk
Wanneer je partner geconcentreerd aan het werk is, neem het dan niet kwalijk wanneer je geen antwoord krijgt wanneer je iets vraagt, of zelfs een kwaad “zie je niet dat ik bezig ben!”. Neem dat niet persoonlijk op – vergelijk het met een werksituatie. Ook op je werk zou je, wanneer je iets aan een collega vraagt en die bezig is, toch begrip hebben daarvoor?
Simpele regels. Maar ze kunnen het leven zoveel eenvoudiger maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>