«

»

Sep 16

Kan je computer tegen de hitte?

temperatuurJe hebt allicht gehoord dat je computer soms erg veel lawaai maakt. Dat is dan (meestal) afkomstig van de ventilator, die moet zorgen voor verkoeling. De elektromagnetische bewegingen binnen de circuits van je computer zorgt voor uitstraling van warmte, en die warmte moet naar buiten geblazen worden door de ventilator.

Het zijn dus de CPU of Central Processing Unit, het onderdeel dat alle berekeningen doet, en de GPU of Graphic Processing Unit, het onderdeel dat bijvoorbeeld zorgt voor het goed weergeven van afbeeldingen in 3G. Je begrijpt het al: bij gaming moet de GPU harder werken, en zal die meer warmte veroorzaken. En zelfs de harde schijf zorgt voor warmte, vooral bij het kopiĆ«ren van grote bestanden. Ook de optische disk geeft warmte af bij het afspelen van DVD’s en CD’s.

Kortom: het wordt er een warm boeltje, wanneer je je computer flink aan het werk zet. En effect dat nog verergerd wordt wanneer de temperatuur in de kamer hoger ligt dan normaal, boven de 27* dus.

Er zijn verschillende manieren waarop een computer gekoeld wordt. Er is de gewone ventilator natuurlijk, maar er zijn ook de “vinnen”, rechtopstaande plaatjes, meestal gemaakt van aluminium legeringen, die vlakbij de CPU en soms bij de GPU staan. Zij zorgen ervoor dat er een groter oppervlak is waarover de hitte verspreid wordt, wat voor snellere verkoeling kan zorgen. zulke “vinnen” zal je ook aantreffen in gaming consoles zoals de Xbos 360, maar dan zijn ze van koper, dat nog beter geleidt.

heatsinkDe meeste pc’s hebben ook nog een bijkomende ronde ventilator vlakbij deze vinnen, om de luchtstroom te verbeteren en het effect van de warmte op de andere componenten te verminderen.
En dan is er nog het ontwerp van de behuizing, met gleuven om hitte gemakkelijk te laten verspreiden, en het feit dat, dankzij die grote behuizing, er veel ruimte is tussen de componenten.

En bovendien heeft de computer beveiligingsmechanismen. Wanneer het te warm wordt, zal het moederbord aan de intensieve toepassingen het bevel geven om trager te gaan werken, om schade te voorkomen, of zelfs bepaalde componenten volledig stil te leggen. Het kan zelfs gebeuren dat je hele computer plots uitgeschakeld wordt, zonder enige waarschuwing. Is je ventilator bijvoorbeeld beschadigd, zan zal dit zelfs vaak voorkomen, tot je een nieuwe ventilator geplaatst hebt.

De meeste mensen accepteren gewoon dat een computer trager begint te werken, wanneer hij veel moet werken – en als we bepaalde programma’s afsluiten, dan zal het wel terug in orde komen, zo denken we.

Toch heeft een overmatige hitte meer gevolgen dan je zou kunnen denken. Het zou de levensduur van je harde schijf ernstig kunnen verkorten. Een stijging met slechts 5% boven de normale kamertemperatuur kan de verwachte levensduur van je harde schijf met 2 jaar verkorten.

Conclusie: hitte kan je computer wel degelijk schade berokkenen, maar gelukkig heeft je computer verschillende mechanismen om dit te voorkomen, en meestal heb je dus ook niets om je zorgen over te maken. Wordt het warm in de zomer? Laat het dan wat tochten in je kamer, door raam en deur tegenover elkaar open te zetten. Dat helpt de luchtstroom.
(Bron: MakeUseOf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>