«

»

Sep 13

Hoe verzorg je als personeelslid je reputatie?

e_reputationBen je werkzaam in een zaak waarbij jij in contact staat met de klanten, dan moet je beseffen dat jij een belangrijk onderdeel vormt van de zaak, en ook de manier waarop die beoordeeld wordt.

Dat heeft zijn voor- en nadelen. Loopt de zaak goed, is de dienstverlening perfect, dan geniet jij mee van die goede reputatie. Doe jij wel je best in die zaak, maar lopen jouw collega’s de randjes ervan af, of is de zaak zelf op de verkeerde principes gebouwd zodat er nooit een goede dienstverlening geleverd kan worden, dan kan dit ook jouw persoonlijke reputatie in gevaar brengen.

Dat heeft zijn gevolgen voor jouw carrière, maar ook voor jouw zelfbeeld. Te beseffen dat je deel uitmaakt van een winnend team, dat in de reviews positieve kritieken krijgt, is een referentie waarnaar je later bij een nieuwe sollicitatie kan verwijzen. Het zal je zelfbeeld ook oppeppen, omdat je weet dat je het goed doet.

Het omgekeerde is helaas ook waar: bij negatieve kritiek zal je bij een toekomstige sollicitatie niet kunnen uitpakken met deze referentie, en voor jouw persoonlijk zal het een opdoffer te zijn om te lezen dat het bedrijf waar jij werkt, zo negatief beoordeeld wordt.

De oplossing? Zorg ervoor dat de klanten je kennen bij naam, en suggereer dat zij, bij hun beoordeling, ook jouw aandeel in het geheel beoordelen. Als je een eerlijke dienst verleent, die aan de wensen van de klant beoordeeld, zal zijn oordeel ongetwijfeld positief zijn – ongeacht het niveau van de rest van het bedrijf. En dat is een pluim die je voor de rest van je carrière kan meedragen in je sollicitaties!

Om je online reputatie, ook als werknemer, op te volgen voer je gewoon regelmatig een zoekactie uit op Google naar jouw persoonlijke naam, al dan niet in combinatie met het bedrijf waar je werkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>