«

»

Sep 10

Hack je lijf: slaap minder

dutjeVind je dat je te weinig tijd hebt om alles te doen wat je zou willen doen? Dan kan je eens proberen of je het met minder slaap kan doen.

Dat doe je door een polyfase slaapschema te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je slaap verdeeld wordt in regelmatig verspreide blokken verspreid over 24u. De som van al die blokken is echter minder dan de normale slaap die gezond geacht wordt voor de mens (8u).

Er zijn verschillende schema’s, en jij moet uitzoeken wat het beste is voor jou. Er is het “Everyman” schema, dat voor iedereen telt: een blok van 3u slaap, en dan drie dutjes van 20 minuten. Bij de “Uberman” neem je zes dutjes van 20 minuten per 24u, en bij de Dymaxion neem je vier dutjes van dertig minuten op 24u.

Het blijkt te werken – maar niet voor iedereen. Voel je dat het voor jou niet gaat, schakel dan gewoon terug over op je vorige ritme. Deze dutjes hebben natuurlijk wel een nadeel: je moet in de juiste omstandigheden zijn om deze dutjes te kunnen maken. Je baas zal immers misschien vreemd opkijken wanneer jij op het midden van de dag je ogen sluit…

Bron: Body Hack (http://brainz.org/25-body-hacks/)

Meer weten over het nemen van dutjes? Bekijk dan dit artikel. Je ziet een infographic over de verschillende soorten dutjes, de cultuur van het dutjes nemen in de verschillende werelddelen, en ook denamen van beroemde personen die, wellicht door het feit dat zij dutjes namen, zo beroemd geworden zijn.

Spijtig toch dat de cultuur van het dutten niet ingeburgerd is in onze maatschappij of werkomgeving. Vele bedrijven bieden koffiemachines en drankautomaten aan, en zelfs rookruimten. Een dutruimte, alhoewel die de productiviteit zou bevorderen, daar hebben wij nog niet van gehoord. Jullie wel? En wat doen jullie, wanneer je zo’n “klop van de hamer” krijgt, en graag de ogen zou willen sluiten?

Laat het ons weten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>