«

»

Sep 07

Wat is de beste manier om af te vallen? Calorieën tellen!

Er bestaan heel wat diëten, en het is heel moeilijk om het juiste dieet te vinden. Het ene dieet zegt dat je op gene voedingsgroep moet bezuinigen, het andere noemt dan weer een andere categorie voedingsmiddelen als de grote boosdoeners.

Eigenlijk bestaat er geen enkel dieet dat zo efficiënt is als… een preadsheet, of liever: calorieën tellen. Het principe is simpel: de gemiddelde vrouw mag per dag 2.000 kcal tot zich nemen, de gemiddelde man 3.000 kcal. Dat mag je vermeerderen bij bepaalde activiteiten – 30 minuten bewegen, zoals wandelen, betekent bijvoorbeeld 290 kcal die je extra tot je kan nemen.

Ga je onder die dagelijkse hoeveelheid, dan zou je moeten afvallen. 7.000 kcal minder in enkele dagen, zou 1 kg minder moeten betekenen.

Hoe ga je best te werk? Je maakt voor jezelf een spreadsheet, en daarin houd je bij wat je eet – waarbij je alles nauwkeurig, gedetailleerd bijhoudt, elk koekje, elk tasje koffie, elk stukje fruit. Het geeft niet alleen een inzicht in wat je dikmakers zijn, maar het zal je weerhouden zomaar eender wat in je mond te stoppen. En het leert je vooral lekkere alternatieven te kiezen voor voedingsmiddelen die in één hap je dagelijkse dosis lekkers opslorpen?

Zo leer je dat je gerust een Bichoc koekje eten (62k cal – heerlijke zwarte chocolade!) bij je koffie met melk (24 kcal). Maar van worsten blijf je af, en een hamburger is uit den boze. Een handig hulpmiddel is de Calorielijst (http://www.calorielijst.nl).

calorientabel

 

Het voordeel van de site is dat je gewoon de gegevens kan kopieren naar je spreadsheet, zodat je niet alleen weet hoeveel kcal de inname van elk product betekent voor die dag, maar ook wat de kJ (kiloJoule), eiwitten, hookhydraten, vet, vezels en natrium (zout) zijn. Stop in je spreadsheet voor elke dag een som van de verschillende voedingsstoffen, en zet daaronder een lijn met wat je per dag zou mogen verorberen. Zo kan je elke dag zien wat je goed doet, en waar je jezelf moet bijsturen.

Te ingewikkeld? Uiteraard zal er ergens wel een app hiervoor bestaan. Maar als je een echte geek bent… dan doe je het met een spreadsheet :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>