»

Jul 23

Wat is het verschil tussen calorieën en kilocalorieën?

Vandaag bracht Skynet een artikel uit waarin gewaarschuwd werd tegen verschillende eetwaren, die we allemaal als gezond en dus caloriearm beschouwen, maar dat toch niet echt zijn. De zogenaamde “gezonde” ontbijtgranen bijvoorbeeld, maar ook vruchten en groenten zoals rabarber, avocado, kersen. Het artikel kan je hier nalezen.

Wat in het artikel opvalt is dat er gesproken wordt van calorieën, terwijl de meeste dieetprogramma’s, calorieëntellers het altijd hebben over kilocalorieën (Kcal). Heeft het artikel bij Skynet dan een fout gemaakt?

Ja en neen. De gewone calorie, ook wel de kleine calorie of gram calorie genoemd (symbool cal), zo lees je bij Wikipedia, is ongeveer de energie nodig om de temperatuur van één gram water met één graad Celsius te verhogen.

Afbeelding van weegschaalDe kilogram calorie, ook wel de grote calorie genoemd, (symbool C of Cal) is de eenheid die nodig is om de temperatuur van een kilogram water met één graad Celsius te verhogen. De “grote” calorie is dus 1.000 keer de “kleine” calorie.

In voeding spreekt men dan weer van kilocalorieën of kcal, wat dus 1.000 calorieën zou betekenen. Waarmee het artikel bij Skynet ons met enorme aantalle calorieën zou opzadelen…

De volksmond heeft het echter meestal over calorieën – je telt immers je calorieën bij je dieetprogramma, niet je kilocalorieën. Je voelt je al zwaar genoeg, om er nog extra kilo’s bij te doen! Toch zal je bij de meeste recepten de juiste vermelding kcal zien staan.

Kilocalorieën zijn echter niet de enige energiewaarde waarmee je mag rekenen. De laatste jaren zie je in de meeste recepten naast het aantal ckal ook het aantal joules staan. Een kleine calorie is ongeveer gelijk aan 4,2 joules, en dus is een grote calorie gelijk aan 4,2 kilojoules.

Kort samengevat:
1 kcal = 1 Calorie = 1000 calorieën – maar de meeste mensen maken het verschil niet tussen hoofdletter C  en kleine letter C bij calorie, vooral in de VS. In Europa wordt gelukkig consequent kcal gebruikt op verpakkingen van producten en in recepten, wanneer het over de energiewaarde van een product gaat.

Voel je je nu meteen al 1.000 keer lichter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>