«

»

Aug 16

Elektriciteit black out: zelf een stroomgenerator kopen?

stroomgenerator voor in de bouw

stroomgenerator voor in de bouw

Het klonk onheilspellend, deze week: doordat we van 7 naar 3 nucleaire reactoren zijn teruggevallen in Belgiƫ, bestaat de mogelijkheid dat deze winter in sommige landelijke gemeenten de stroom gedurende een aantal uren per dag afgesloten wordt. Het klinkt afschrikwekkend en meteen veroorzaakte het een stormloop op hulpgeneratoren waarmee je zelf elektriciteit kan opwekken.

Toch moet je alles relativeren, en bij het volgende stilstaan vooraleer jij ook zo’n paniek aankoop overweegt:

– “Gedurende enkele uren per dag” wil dus niet zeggen dat je volledig zonder energie komt te zitten. Maar mogelijk wordt overdag vooral elektriciteit gegeven aan fabrieken die voor tewerkstelling zorgen, en kunnen gewone burgers ‘s avonds wel elektriciteit gebruiken om te koken of tv te zien.

– En de zonnepanelen dan? Om te beginnen is de zon in de winter minder krachtig, dus zoveel energie zal je daar niet van halen (tenzij je een enorme oppervlakte vol met panelen gezet hebt). Bovendien geeft een zonnepaneel gelijkstroom, terwijl je voor bijvoorbeeld je ijskast of diepvries wisselstroom nodig hebt.

– De meeste generatoren die in de handel zijn, en die je bijvoorbeeld ook op de markt ziet om kraampjes te verwarmen in de winter, zijn verbrandingsmotoren die op benzine werken. Daardoor maken die flink wat lawaai. Bovendien is er voor die verbranding zuurstof nodig. Het gebruik van zo’n generator op benzine in een gesloten ruimte (garage, appartement) is dus uit den boze, want de verbranding resulteert in CO, die tot vergiftiging kan leiden.

– Denk er ook aan: waarvoor de meeste mensen denken dat zij elektriciteit absoluut nodig hebben, is voor de ijskast en diepvries. Nu blijven de meeste producten, in de winter, lekker fris wanneer je ze buiten legt. En als het inderdaad zo mocht zijn dat de gemeente waar jij woont tot de slachtoffers zal behoren – de lijst zou in september meegedeeld worden – dan maak je gewoon je diepvries leeg tegen dan, en reken je meer op versproducten.

– Geen tv of radio? Dat is ook geen probleem. Radiotoestellen werken op batterijen. TV of filmpjes kan je bekijken op je tablet, die verschillende uren kan werken op batterijen. En een lampje? Als het echt zo erg wordt dat BelgiĆ« gereduceerd wordt tot een land waar, zoals in ontwikkelingslanden, de stroom enkele uren per dag uitgeschakeld wordt, dan kunnen wij misschien de Waka-Waka lamp gaan gebruiken, waarover Terzake verleden week een reportage had, en die in ontwikkelingsgebieden gebruikt wordt…

Over generatoren of aggregaten lees je meer bij Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aggregaat_%28generator%29
De waka-waka lamp is hier te verkrijgen: https://www.solarpowersupply.nl/specials/alle-producten-wakawaka
En o.a. Honda maakt stroomgeneratoren: http://www.fl.honda.be/content/industrie/gereedschappen_handgedragen_geluidgedempte_generatoren_keuze.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>