«

»

Aug 05

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Je hebt wellicht ook gelezen dat er in verschillende steden in het land testen gedaan worden met 4G, de nieuwste vorm van draadloze internetverbinding. Maar wat is het verschil met 3G? En hoe weet je of je surft via 3G of 4G op je smartphone of tablet? Een historisch overzicht kan dit duidelijk maken.

1G of NMT
Deze eerste generatie draadloze telefoons ontstond in 1980. Er werd nog gebruik gemaakt van analoge radiosignalen, en deze telefoons werden vooral binnenshuis gebruikt.

2G of GSM/GPRS/EDGE
De tweede generatie draadloze telefonie, die in 1991 ontstond, maakte gebruik van digitale signalen. De verbinding werd ook veiliger, dankzij data encryptie. Dankzij de hogere bandbreedte kon men vanaf 1993 sms’jes sturen en vanaf 1998 MMS (multimediaberichten). In datzelfde jaar werd het ook mogelijk om mobiel internet te raadplegen dankzij de WAP-technologie – maar dat was een heel beperkte ervaring, traag en beperkt tot portaalsites die de providers wilden opdringen.
Stilaan steeg de transmissiesnelheid: van oorspronkelijk 9,6 Kbit per seconde ging die naar 114Kbit per seconde, wat mede door pakketschakeling mogelijk gemaakt werd. (GPRS of General Packet Radio Service).
In 2003 deden EDGE en later ook EDGE revolution hun intrede, die door specialisten 2,75 G genoemd worden, maar die eigenlijk voldoen aan de specificaties voor 3G.

3G of UMTS – HSDPA – HSUPA – HSDPA+
3G is eigenlijk de Internationale Mobiele Telecommunicatie-2000 standaard of IMT-2000,en dateert van 2003. Elk jaar verbeterde snelheid. Van oorspronkelijk 385 Kbit/s in up en down, evolueerde het naar 14,4 Mbit/s bij HSDPA, tot 28,8 Mbit/s bij HSDPA+. Er bestaat ook een variant van HSDPA, die HSUPA heet, en die een hogere uplink snelheid heeft tot 2 Mbit/s.

4G of LTE/LTE-Advanced
4G op zijn beurt is ontstaan in 2010, en is gebaseerd op geavanceerde LTE-technologie (Long Term Evolution). Deze technologie moet een volledig IP-gebaseerde oplossing bieden voor telecomdiensten zoals IP-telefonie, mobiel internet met ultrabrede bandbreedte, online gamingdiensten, multimedia streamingdiensten. In theorie moet 4G snelheden aankunnen tot 100 Mbit/s.

Meer infomatie bij
http://www.sonal.be/nieuws/wat-het-verschil-tussen-3g-en-4g
http://nl.wikipedia.org/wiki/Generaties_mobiele_telefonie

Hoe zie je nu met welke snelheid je werkt?
Dat hangt af van de fabrikant van je toestel, en van het besturingssysteem. Deze afbeelding kan je helpen – de onderschriften zijn wel in het Italiaans, maar de bedoeling is duidelijk: Edge verbinding / Edge in gebruik, enz.

iconen 3G

Wanneer je dus een MiFi modem wil kopen, waarover je in een vorige posting kan lezen, dan controleer je, met dit lijstje in de hand, best even welke technologieƫn ondersteund worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>