«

»

Aug 02

Wat is MiFi of: hoe kan ik internettoegang delen?

mifiIn de vorige posting kreeg je de goede raad om, in plaats van telkens bij elke nieuwe tablet of hybride laptop, te kiezen voor een model met 3 of 4G aansluiting, gewoon een extern modem te gebruiken – in de vorm van een USB stick dus.

Een bijkomend voordeel daarvan is dat je de SIM-kaart gewoon uit de stick kan nemen, en in een smartphone of ander toestel kan steken. Bovendien heeft zo’n stick een sleuf voor een geheugenkaart.

Het grote nadeel is echter dat zo’n stick op slechts één toestel tegelijk gebruikt kan worden. Willen jij en je partner ergens onderweg, surfen via het internet, dan zou je twee USB sticks moeten hebben. Bovendien zijn er, voorzover wij weten, geen sticks die Android ondersteunen. En steeds meer mensen maken gebruik van een Android toestel, vaak een hybride – dus een combinatie tablet/notebook, met klaviertje dus dat je naar believen kan afkoppelen van de tablet. Zo’n klavier heeft dus meestal ook een aansluiting voor een USB-stick, zoals bijvoorbeeld de HP Slatebook, maar de meeste modems, zoals de Huawei van Vodafone, zijn niet compatibel met Android. Steek je de stick in de USB poort, dan wordt die niet herkend.

Er bestaat natuurlijk een oplossing: MiFi. Een algemene term voor draadloze routers. Het principe is simpel: in het MiFi appraat, dat op batterij werkt, stop je een Sim-kaart. Dat wordt dan een WiFi router, waarop je tot 10 toestellen kan aansluiten. Ook dus de Android tablet, en de laptop van je man, de tablet van de peuter, terwijl je op de camping bent bijvoorbeeld.

Zo’n draadloze router kost tussen de 79 en 259 euro, afhankelijk van wat je wil aan batterijduur, antennes en bandbreedte. Bij Coolblue kan je een vergelijking maken van de verschillende toestellen.

Wat wel belangrijk is bij je keuze van het toestel dat je weet welke draadloze technologieën het toestel aankan: 3G, 4G, HSDPA, UMTS… De meeste mensen kennen het verschil immers niet tussen deze technologieën. En dus… voer voor een volgende artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>