«

»

Jul 29

Hoe heb je onderweg overal internettoegang?

Je kan natuurlijk, wanneer je onderweg bent, rekenen op WiFi. Maar die is helaas niet overal voorhanden. In heel veel treinstations vind je een WiFi hotspot van Telenet, en soms ook wel een FON hotspot van Belgacom. Maar in beide gevallen vereist dit dat je ofwel een Telenet abonnement hebt, ofwel een Belgacom abonnement.

usb-modemWil je er zeker van zijn dat je overal over internettoegang beschikt, zonder af te hangen van hotspots, dan doe je er best aan om een mobiel 3G modem aan te schaffen. De fabrikant Huawei bijvoorbeeld heeft verschillende modems die je via de Micro-USB of gewone USB poort verbindt met je laptop of tablet. Zo kan je online gaan, waar je ook bent.

Er zijn echter twee caveats. Ten eerste is er niet overal dekking van 3G, laat staan 4G. Reis je regelmatig met de trein tussen Antwerpen en Lier bijvoorbeeld, dan zal je bemerken dat de internetverbinding gewoon volledig platvalt bij het uitrijden van Berchem, en het binnenrijden van Lier (op het moment dat wij dit schrijven dus, juli 2014). Bovendien is zo’n modem meestal enkel compatibel met Mac of Windows laptops of tablets. Android wordt niet ondersteund.

Zelf kocht ik onlangs een HP Slatebook aan. En ik ondervond dit probleem aan den lijve: mijn Huawei USB stick die ik op mijn gewone Windows 8 computer kon aansluiten, en die me dan overal internettoegang gaf, werd niet herkend door deze Android tablet. Uitgebreide zoektochten in zowel fora over de HP slatebook, als over de Huawei modem, leerden me dat de drivers van het modem niet compatibel zijn met Android.

Ik vond uiteindelijk een oplossing: een MiFi modem. Daarover meer in een volgend artikel. Wat je voorlopig onthouden moet is dat een USB stick-modem een heel handige manier is om overal internettoegang te hebben – je kan hem op een laptop aansluiten, een (Windows of Mac) tablet, maar ook op een gewone desktop computer.

Het grote voordeel van zo’n stick-modem is dat daarin een gewone SIM-kaart zit, die je uit de stick kan nemen en ook bij andere toestellen gebruiken kan. En als je het modem wil upgraden, dan moet je gewoon je kaart eruit nemen, en in het nieuwe toestel stoppen. Handig! Vaak zal je bovendien, wanneer je een nieuw mobiel data-abonnement neemt, zo’n USB-modem gratis kunnen verkrijgen bij je provider.

Dus: onder het motto “vrijheid, blijheid”: kies voor een USB-modem stick, in plaats van bij elk (Mac of Windows) toestel te kiezen voor een duurdere versie met internetverbinding!

En jij? Wat doe jij om overal online te kunnen gaan? Laat het mij weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>